Bekijk ook ons YouTube kanaal
Zwart-wit denken (alles of niets)
“Mijn hele dag is verpest, want ik ben net gezwicht voor een koek. Nu kan ik net zo goed het hele pak opeten”
“Alleen als ik streng ga diëten bereik ik mijn streefgewicht”
“Ik heb mij weer niet aan mijn eetlijst gehouden. Ik ben een mislukkeling”
“Koolhydraten zijn slecht”
“Vandaag gaat ook niets goed”
Herken jij één of meerdere van deze gedachten? Helpen deze gedachten jou of ga je er juist negatiever door denken?
Ik ben er 100% zeker van dat het jou niet helpt, omdat ik er zelf namelijk ook veel last van gehad heb. Als ik in mijn eetstoornis periode een koek at, dan voelde dat als heel fout en falen. Mijn hele dag was dan verpest voor mijn gevoel en dat gaf veel spanning.
Negatieve gedachten bij eten
Waarom denken we dan zwart-wit als het ons niet helpt? Het is een denkfout en sluipt er meestal in. Het is niet slecht, maar het zijn wel negatieve gedachten die je naar beneden halen en je een vervelend gevoel geven. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan een ander en dat kan komen door je karakter, maar ook door ervaringen of gebeurtenissen in je leven.
Het nadeel van dit zwart-wit denken is dat het je niet helpt, omdat het je naar beneden haalt. Je gaat je hierdoor nog slechter voelen. Het belemmert je in je ontwikkeling en het bereiken van je doelen.
Het is ook niet realistisch om te denken dat altijd alles maar goed moet gaan of je alles in een keer moet kunnen. We zijn mensen en geen robots! Dat iets een keer niet lukt of anders gaat dan je zou willen, betekent niet dat het je dan nooit meer gaat lukken! Mensen leren nou eenmaal door vallen en opstaan.
Nu weet je wat jou niet helpt, maar het is natuurlijk veel interessanter om te weten wat jou wel helpt.
Acceptatie
Ten eerste is het belangrijk om te accepteren dat je gewoon af en toe negatief mag denken en je rot mag voelen. Je hoeft niet altijd positief te zijn! Soms zit het tegen en dan mag je je boos, verdrietig of angstig voelen. Laat die emoties gewoon even toe. Praat erover, schrijf het van je af etc.
Positief tegenover negatief
Zet positieve gedachten tegenover negatieve gedachten. Heb je meer gegeten dan je zou willen en voelt het als falen? Is het je niet gelukt om je aan een eetlijst te houden en ben je bang dat het nooit gaat lukken? Of heb je ergens anders negatieve gedachten over, dan kan het helpen jezelf onderstaande vragen te stellen.
- Wat gaat er goed?
- Wat heb je al bereikt?
- Wat heeft je daarbij geholpen?
- Waar ben je dankbaar voor?
Voeding geen label geven
Deel voeding niet in, in “goed” of “slecht”. Ja, er zijn voedingsmiddelen die meer voedingsstoffen leveren dan anderen en om die reden goed zijn om te eten. Groente is bijvoorbeeld gezond, maar je kunt niet alleen op groente leven. Dat is niet gezond! Het gaat om een voedingspatroon en daarbinnen is echt wel ruimte om jezelf iets te gunnen dat in jouw ogen “slecht” is. Dit voorkomt juist dat je negatief gaat denken en daardoor meer eet dan je zou willen.
Worstel jij met je gewicht, voeding of lichaamsbeeld? Wil jij graag hulp bij het zwart-wit denken? Neem dan gerust contact met mij op!