Streven naar perfectie: Maakt dat je gelukkig en gezond?

Spannend hoor om mijn eerste blog te posten! Toch doe ik het wel, omdat ik het gewoon leuk vind om te doen. Regelmatig lees, hoor en zie ik dingen die ik graag wil delen met anderen. En zo dus ook onderstaande blog.
Wat mij de laatste tijd opvalt, en waar ik mij ook eerlijk gezegd over kan frustreren en tegelijkertijd ook zorgen over maak, is dat het streven naar perfectie nog steeds heel belangrijk is in onze maatschappij. Of eigenlijk steeds belangrijker lijkt te worden. En nee, niet alleen bij vrouwen!

Een 'perfect' lichaam willen hebben en een 'perfect' voedingspatroon lijkt wel de nieuwe norm geworden. Was het schoonheidsideaal een aantal jaren geleden nog dun/slank, nu is dat niet meer voldoende, maar moet je ook gespierd zijn! De zogenaamde fitgirl hype. Laatst zag ik op televisie dat zelfs ook veel mannen onzeker zijn over hun uiterlijk en daar veel mee bezig zijn.

Maar wanneer is het perfect? Ben je dan ooit wel echt tevreden als je steeds maar streeft naar perfectie? En maakt dat echt gelukkig? En is dat wel zo gezond? Ik denk dat het niet gelukkig maakt en ook zeker niet altijd gezonder! Perfectie bestaat namelijk niet en het gevaar is dat je op een obsessieve manier bezig bent met je lichaam en voeding.

Wil je als mens je eigenwaarde alleen maar halen uit je uiterlijk? Of wil je eigenlijk gewaardeerd worden om wie je bent als persoon?

Ik heb hier zelf ook vele jaren mee geworsteld en streefde ook naar perfectie. Mijn lichaam moest perfect zijn, ik streefde naar hoge cijfers tijdens mijn opleiding en ik wilde ook nog eens de perfecte dochter en vriendin zijn. Dat was behoorlijk vermoeiend! En het heeft mij niets opgeleverd, want ik ben er niet gelukkiger en gezonder door geworden. Integendeel zelfs!

Jezelf leren accepteren zoals je bent en het streven naar perfectie loslaten geeft een bevrijdend gevoel. En nee, dat is niet makkelijk en zeker niet in onze maatschappij, waar veel nadruk gelegd wordt op presteren! Het kost veel tijd en doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk zorgt het er voor dat je jezelf goed verzorgt. Dus dat je voldoende en gevarieerd eet (zonder schuldgevoelens) , een gewicht hebt dat bij jouw lichaam past, op een gezonde manier beweegt of sport, maar ook voldoende rust neemt. En dat je meer kan genieten van het leven. Kortom; een middenweg vinden!

En zeg nou zelf.....dat voelt toch veel fijner :-)