Ontspannen kun je leren?!

 

Veel van mijn cliënten en ik ook, zijn vaak op zoek naar ontspanning en merken dat ze daar behoefte aan hebben. Dit lijkt misschien niet direct een link te hebben met eten, maar niets is minder waar. Eten wordt heel vaak ingezet als een manier om te ontspannen. En daar is op zich ook niets mis mee, want dat doe ik ook echt wel eens. Maar als je dit jou leven op een niet gewenste manier beïnvloed of het bijvoorbeeld een eetprobleem/eetstoornis in stand houdt, dan kan het echt de moeite waard zijn om wat meer rust en ontspanning te pakken.

 

Maar hoe doet je dat in een wereld waarin er vaak toch veel van ons gevraagd en we misschien wel meer dan ooit vrijwel de hele dag aan staan (behalve als we slapen) door o.a. social media, Whatsapp, werk, studie, gezin etc. etc. Sinds corona is het nieuws dat we lezen ook niet altijd positief en kan dat je ook weer stress geven. Überhaupt kan deze hele situatie (lockdown, onzekerheid, angst) je al spanning geven. Ik merk zelf dan ook, dat ik in deze rare periode, meer behoefte heb aan ontspanning en rust en dan vooral ook mentale rust. Maar dat ik er behoefte aan heb, betekent bij mij ook echt niet dat dit altijd lukt. Ook ik ben geneigd om soms door te gaan, terwijl ik aan mijn lichaam en stress level merk dat ik moet stoppen. Maar hé, ik ben ook maar een mens en dus niet perfect ;-)

 

Wat mij in ieder geval goed helpt, is gaan lezen in een thriller, roman of juist een boek dat mij inspiratie en/of kennis geeft voor mijn praktijk. Ook een warme douche nemen, wandelen, fietsen en sporten laat mij ontspannen. Echt even tijd voor mezelf nemen! En mijn zoontje en dochtertje zorgen vaak ook voor ontspanning. Even samen dansen, gek doen, lachen of spelen. Dan word ik vanzelf vrolijk :-)

 

Wil jij ook meer ontspanning vinden in jouw dagelijkse leven? Vraag jezelf dan eerst af waarom je dat belangrijk vindt? Wat zou dat jou opleveren? Als je dat namelijk weet, is de kans groter dat je je gedrag ook daadwerkelijk gaat aanpassen. Als je dit weet kun je concrete doelen gaan opstellen. Ik had laatst bijvoorbeeld onderstaand doel opgesteld tijdens de ACT training, omdat ik de waarde vrije tijd belangrijk vind.

Ik ga 2 avonden per week minimaal 30 minuten een boek lezen, op dinsdag- en donderdagavond. Als ik de neiging heb om weer iets in de huishouding te gaan doen of voor mijn praktijk, dan bedenk ik me waarom ik dit doel ook al weer had opgesteld. Ook vertel ik mijn partner over dit doel, zodat hij mij er ook aan helpt herinneren. 

 

Hoe ga jij ontspannen?