Weegschaal: vriend of vijand?

 

De weegschaal is een vriend of vijand van veel vrouwen (en soms ook van mannen). In de praktijk zie ik dat mensen vaak een haat-liefde verhouding hebben met de weegschaal. Sowieso bij een eetstoornis is dat het geval. Het getalletje bepaalt hoe iemand zich voelt of over zichzelf denkt. Als het niet goed is (wat vaak het geval is), kan het de dag verpesten. Dat versterkt meestal de eetstoornis.

 

Toch blijft de drang heel sterk om er op te gaan staan, omdat het een gevoel van controle geeft. Ook mensen zonder eetstoornis staan soms vaak op de weegschaal, omdat ze op die manier controle proberen te houden over het gewicht.

 

Mijn advies is om zeker niet vaker dan 1x per week op de weegschaal te gaan staan, want het gewicht zegt niet alles. Daarnaast wordt het door allerlei factoren beïnvloed, zoals de vochthuishouding, menstruatie cyclus en darminhoud. De weegschaal kan dus bijvoorbeeld aangeven dat je aangekomen bent, terwijl dat niet echt het geval is.

 

Als je een eetstoornis hebt is het sowieso goed om het wegen (op den duur) te minderen, omdat het getalletje in een te grote mate bepaalt hoe je je voelt. Ook blind wegen kan dan een goede optie zijn (jij ziet het gewicht niet, maar bijv. de behandelaar wel).

 

Laat de weegschaal niet bepalen hoe jij over jezelf denkt!