Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland een belangrijke doodsoorzaak.

 

Het is een verzamelnaam voor ziekten aan het hart- en/of bloedvaten.

 

Welke vormen van hart- en vaatziekten bestaan er? Hieronder zijn de meest bekende hart- en vaatziekten beschreven.

 

-Coronaire hartziekten. Bij coronaire hartziekten treden beschadigingen op aan de slagaders die rondom het hart liggen (kransslagaders). Hierdoor kan een hartinfarct of een angina pectoris ontstaan. Bij een hartinfarct wordt een kransslagader volledig afgesloten en bij een angina pectoris is sprake van een tijdelijke vernauwing van een kransslagader.

 

-Beroerte. Beroerte is een verzamelnaam voor hart- en vaatziekten in de hersenen. Het kan hierbij gaan om een TIA, CVA of een hersenbloeding. Een TIA is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een CVA is een herseninfarct en deze afsluiting duurt langer dan bij een TIA. Bij een hersenbloeding komt bloed in het omringende weefsel terecht door een scheurtje in een bloedvat in de hersenen.

 

-Hartfalen. Bij hartfalen werkt de pompfunctie van het hart niet goed. Dit kan o.a. ontstaan na een hartinfarct of door een hoge bloeddruk. Hartfalen kunnen klachten geven, zoals benauwdheid, oedeem (vocht vasthouden in de benen en enkels) en vermoeidheid.

 

Wat is de oorzaak van hart- en vaatziekten?Hart- vaatziekten kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Roken, diabetes (suikerziekte), verhoogde bloeddruk, overgewicht (m.n. te grote buikomvang), weinig beweging, een verstoord cholesterol- en/of vetgehalte in het bloed en een ongezond voedingspatroon kunnen het risico verhogen.

 

Hoe kunnen hart- en vaatziekten behandeld worden?

 

Bij hart- en vaatziekten worden vaak medicijnen voorgeschreven, maar ook leefstijl adviezen zijn heel belangrijk. Zo is stoppen met roken ook van groot belang. Verder is het belangrijk om een gezond gewicht en een gezonde buikomvang te hebben, gezond te eten, te matigen met alcohol en voldoende te bewegen.

 

Heb jij een hart- en vaatziekte en wil jij graag meer informatie of hulp bij het veranderen van jouw leefstijl? Neem dan gerust contact met mij op of maak online een afspraak voor een intake.