Eten op gevoel

Mijn tweede blog gaat over eten op gevoel. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Ik moet eerlijk bekennen dat daar geen simpel antwoord op te geven is, maar toch ga ik een poging wagen.

Waar het bij eten op gevoel om gaat is, dat je luistert naar je lichaam, maar ook vrij om kunt gaan met eten.
Veel volwassenen eten met hun 'hoofd' en zijn bezig met andere dingen tijdens het eten. Even snel lunchen tijdens het werken, de warme maaltijd nuttigen voor de televisie of nog even snel iets afmaken terwijl je eigenlijk al honger hebt. Herkenbaar ;-) Hierdoor merk je niet meer goed op of je honger hebt of al verzadigd bent en kan het zijn dat je niet echt geniet van de maaltijd of meer eet dan je zou willen.

Maar het kan ook zo zijn dat je (bewust) minder eet dan je lichaam nodig heeft. Het lichaam geeft signalen van honger, maar deze negeer je. Misschien ben je druk met andere dingen of wil je afvallen. Of ben je bang om aan te komen en mag je nog niet eten van jezelf, omdat het nog geen etenstijd is.

Het kan ook zijn dat je heel strikt vasthoudt aan bepaalde voedingsmiddelen, tijden en daar niet vanaf durft te stappen, omdat dat 'veilig' voelt en een gevoel van controle geeft. Maar voelt dit wel echt fijn of ben je daardoor continue in je hoofd bezig met eten?

Bij eten op gevoel reageer je dus op signalen van je lichaam. Je stopt met eten als je verzadigd bent (niet overvol) en je eet als je honger hebt. Maar je eet ook waar jouw lichaam goed op reageert. Voeding is namelijk heel persoonlijk en wat voor de een prettig voelt, voelt bij een ander misschien niet goed.

Eten op gevoel betekent ook dat je vrij om kunt gaan met eten en durft te variëren met voedingsmiddelen, maaltijden en tijden. En ook af en toe dingen eet die misschien niet direct 'gezond' zijn, maar waar je dan gewoon zin aan hebt!

Denk nou niet dat je je dan nooit meer iets te goed mag doen aan eten, alleen mag eten als je honger hebt of altijd moet reageren op signaleren van je lichaam. Nee, we hoeven niet perfect te zijn hè ;-)
Je bewust zijn van je eigen eetgedrag is al een belangrijke eerste stap!

Heb je last van een eetstoornis, dan is eten op gevoel vaak heel eng en moeilijk. Verwacht dan ook niet van jezelf dat je dat moet kunnen. Vaak is het beter om eerst een eetlijst aan te houden en van daaruit kleine stappen te zetten.

Heb jij hier vragen over, worstel jij met het eten op gevoel of angsten m.b.t. eten ? Neem dan gerust contact met mij op!