Eetstoornissen

Een eetstoornis heeft een grote impact op je leven. Je hele leven wordt er door beheerst en het is een ernstige ziekte met negatieve gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Een eetstoornis heeft het grootste overlijdenspercentage van alle psychische ziekten! Het is absoluut geen keuze en ook geen uit de hand gelopen lijnpoging! Het gaat eigenlijk helemaal niet over eten of het gewicht. Het is een manier om met verdriet en nare gevoelens om te kunnen gaan. De eetstoornis is een soort laagje met daaronder veel angst, pijn en verdriet.

 

Wat zijn kenmerken van een eetstoornis?

Er zijn verschillende eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder en NAO (niet anders omschreven eetstoornis). Deze eetstoornissen hebben overeenkomsten, maar ook verchillen. Als je een eetstoornis hebt, dan ben je eigenlijk 24/7 bezig met eten, je gewicht en lichaam. Het gewicht en zelfbeeld bepalen in te grote mate hoe je over jezelf denkt. Er zijn onrealistische en irreële gedachten over voeding en je lichaam. Je raakt bijvoorbeeld in paniek als er (iets) meer gegeten is dan normaal of je gaat steeds minder eten. De angst voor aankomen in gewicht is dan heel sterk en iemand is daar buitensporig veel mee bezig. Vaak, maar niet altijd is er ook sprake van compensatiegedrag, zoals obsessief en overmatig bewegen, braken, laxeren en/of lijnen. Het hebben van eetbuien waarbij grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd gegeten wordt, kan ook een kenmerk zijn van een eetstoornis. Het gaat niet om het willen eten, maar moeten eten vanwege onderliggende emoties, zoals verdriet en spanning. Na de eetbui komen gevoelens van schuld en walging. Ook dan kan compensatiegedrag optreden in de vorm van overmatig bewegen, laxeren, braken en/of lijnen. Bij binge eating disorder worden de eetbuien echter niet gecompenseerd. Hierdoor kan overgewicht ontstaan. Een eetstoornis is trouwens lang niet altijd te zien aan de buitenkant! Iemand kan bijvoorbeeld een gezond gewicht hebben, misschien zelfs overgewicht en toch een eetstoornis hebben. Aan het uiterlijk zie je niet altijd de worsteling die van binnen gaande is!

 

Op welke manier kan een eetstoornis behandeld worden?

Herstellen van een eetstoornis is heel zwaar en kost vaak veel tijd, maar het is zeker mogelijk. Een eetstoornis heeft vaak meerdere oorzaken. Meestal wordt een eetstoornis dan ook multidisciplinair behandeld en zijn bijv. een psycholoog, diëtist, arts en psychomotorische therapeut betrokken bij de behandeling.

 

Wat kan de diëtist betekenen bij de behandeling van een eetstoornis?

Als je een eetstoornis hebt, dan is het eetpatroon vaak erg verstoord. Je weet niet meer wat normaal is en iedere hap kan heel veel spanning geven of juist even de spanning wegnemen. Vaak zijn er ook onrealistische en ireeële gedachten over eten en je lichaam. Kortom, eten heeft een te grote rol gekregen in je leven. Ik heb zelf een eetstoornis gehad en weet dus als geen ander hoe het is om steeds in strijd te moeten zijn met het eten, je lichaam en de dwingende stem van de eetstoornis. Als diëtist en ervaringsdeskundige help ik jou op een persoonlijke manier en in haalbare stappen bij het aanleren van een normaal eet- en beweegpatroon. Daanaast zal er ook gewerkt worden aan het krijgen van realistische gedachten over eten en je lichaam. Ook zullen de emotionele redenenen besproken worden, dus waarom je de eetstoornis nodig hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je opdrachten mee krijgt voor het aangaan van uitdagingen op het gebied van eten, maar ook voor het verbeteren van je zelfbeeld.

 

Merk jij dat je te veel bezig bent met eten en je lichaam en dit jou leven beheerst? Loop hier dan niet langer mee door en maak en afspraak met jouw huisarts. Vraag hem/haar om een verwijsbrief voor de diëtist en de psycholoog.

 

Nazorg bij een eetstoornis

Het kan zijn dat jij een behandeling gehad hebt voor een eetstoornis, maar merk je dat de eetstoornis nog te veel aanwezig is. Misschien heb je toch weer angsten rondom eten en je lichaam en vertoon je weer vaker compensatiegedrag. Misschien twijfel je over jou eet- en beweegpatroon of vind je het eng om de laatste stap te zetten.

 

Heb jij een steuntje in jouw rug nodig? Wacht dan niet langer en neem gerust contact met mij op. Dan ga ik samen met jou kijken hoe wij er voor kunnen zorgen dat jij zelf de touwtjes weer in handen krijgt!