Zelfbeeld

In de praktijk zie ik regelmatig cliënten die al vele diëten geprobeerd hebben en worstelen met hun gewicht, leefstijl en zelfbeeld. Ze vallen af, komen weer aan in gewicht en zetten zichzelf vervolgens weer op een (streng) dieet. Dit houden ze niet vol, wat ook heel logisch is! Het zelfbeeld en zelfvertrouwen krijgt een flinke deuk en ze raken hierdoor vaak juist verder verwijderd van een gezond gewicht en een gezonde leefstijl!

 

We leven tegenwoordig in een wereld die maakbaar lijkt. Vooral op Social Media zien we foto’s van de meest slanke, strakke en gespierde mensen, die daarbij ook nog eens laten zien hoe ‘gezond’ ze wel niet eten. Of dit echt gezond is valt nog te betwisten, maar dat even terzijde. Je raadt het vast al, maar hier worden we niet altijd gelukkiger van.

 

Al helemaal niet als je weinig zelfvertrouwen hebt en jij jezelf steeds vergelijkt met anderen! Weer afvallen lijkt dan misschien de oplossing om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar een lager gewicht zorgt lang niet altijd voor meer zelfvertrouwen! Zelfvertrouwen moet namelijk van binnenuit komen, vanuit een positief zelfbeeld. Als een zelfbeeld vanuit een diepe kern overwegend negatief is, zal afvallen er niet ineens voor zorgen dat dit positief wordt.

 

Dit heb ik zelf helaas ondervonden tijdens mijn eetstoornis. Hoe lager mijn gewicht werd, des te ongelukkiger en onzekerder ik werd. Het bracht mij helemaal niet wat ik gehoopt had, integendeel. Mijn zelfvertrouwen daalde naar een dieptepunt! Natuurlijk kan afvallen bij sommige mensen echt wel zorgen voor meer zelfvertrouwen, maar deze mensen hebben dan vaak al een positiever zelfbeeld en hangen ook minder waarde op aan een bepaald lichaamsgewicht of lichaamsbouw. Ze willen niet alleen een gezonder gewicht bereiken om slanker te zijn, maar bijvoorbeeld ook voor hun gezondheid.

 

Betekent dit dan ook dat ik als diëtist mensen niet begeleid bij het afvallen. Jawel, zeker wel, maar wel op een gezonde manier, zonder het volgen van een (streng) dieet. Het gaat om het vinden van een balans in het eetpatroon. Af en toe zondigen is helemaal niet erg en past ook binnen een gezond eetpatroon. Ook als je af wilt vallen! Juist door niet te streng te worden voor jezelf, houd je het afvallen beter vol. Ook is de kans op een terugval in oude patronen vaak kleiner. 

 

Worstel jij hier mee? Neem dan contact op of meld je aan voor een intakegesprek via onderstaande link. 

 

https://agenda.evry.nl/nieuweClient.php?evryKlantnr=1478