Diabetes type 2

Als je te horen krijgt dat je diabetes hebt, schrik je daar misschien erg van. Diabetes kan immers veel impact op je leven hebben! Mogelijk spelen er ook veel vragen door je hoofd.

 

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 kan het lichaam de suikers (koolhydraten) uit de voeding niet meer goed verwerken. Het lichaam reguleert het bloedsuikergehalte met het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte normaal blijft. Bij diabetes gaat dit niet goed en blijft het bloedsuikergehalte te hoog, omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt en de lichaamscellen er ongevoelig voor zijn geworden.

 

Wat zijn oorzaken van diabetes type 2?

Diabetes kan erfelijk zijn, maar leefstijl is de grootste oorzaak. Overgewicht, te weinig beweging, onvoldoende groente, fruit en vezels in de voeding zijn risico's voor het ontstaan van diabetes. Je kiest natuurlijk niet bewust voor een ongezonde leefstijl. Tegenwoordig valt het niet mee om gezond te leven, aangezien er altijd en overal voedsel verkrijgbaar is. Daarnaast bestaan er veel bewerkte producten die vaak minder gezond zijn en is de beweging afgenomen door de komst van auto's en het openbaar vervoer.

 

Dit betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is om gezond te leven, want dat kan zeker wel! Gezond leven betekent ook niet dat je nooit meer iets mag eten wat minder gezond is of op een streng dieet moet. Nee, het gaat om de algemene leefstijl en streng diëten is absoluut niet nodig en ook niet goed! Dit begint vaak bij het krijgen van inzicht in je eigen leefstijl en eetgedrag.

 

Wat zijn de complicaties van diabetes?

Diabetes kan veel schade geven aan het lichaam, zonder dat je dit direct merkt! Hoge bloedsuikers kunnen de zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten beschadigen. Je loopt bijvoorbeeld een hoger risico op het krijgen van een hartinfarct of een hersenbloeding. De nierfunctie kan ook verslechteren en dit kan veel klachten veroorzaken.

 

Hoe kan diabetes behandeld worden?

Vaak krijg je medicijnen voor het normaliseren van het bloedsuikergehalte, maar de arts of praktijkondersteuner zal jou ook doorverwijzen naar een diëtist. Samen met jou kijk ik naar jouw huidige eet- en beweegpatroon is. Dan kunnen we samen verder kijken op welke manier we jouw bloedsuikergehalte kunnen normaliseren. Kleine verbeteringen kunnen vaak al veel opleveren! Zo kan het beperken van het eten van veel producten met suiker, het eten van meer vezels en meer beweging al leiden tot een mooi resultaat! Daarnaast laat een koolhydraatbeperkte voeding ook mooie resultaten zien bij diabetes type 2. Maar het belangrijkste is dat het bij jou past, omdat je het dan volhoudt op de lange termijn!

 

Heb jij diabetes en loop jij met vragen rond of weet je niet goed wat je nu wel en niet kunt eten? Neem dan gerust contact met mij op.