De keerzijde van (streng) diëten en lijnen

Honger

Als je wilt afvallen, dan wil je vaak zo snel mogelijk weer op je streefgewicht zitten. Liever vandaag dan morgen! Hoe verleidelijk kan het dan zijn om een (streng) dieet te gaan volgen of aan de lijn te gaan doen. Meestal gaat dit ook wel een tijd goed. Het lukt je om je er goed aan te houden en je kan de 'verboden' producten weerstaan.

 

Maar op een gegeven moment merk je dat je weer zin krijgt aan 'normaal' eten en de 'verboden' producten beginnen ook steeds meer naar je te lonken. Je hebt zin aan chocolade en één stukje kan wel denk je. Direct begint er een stem te schreeuwen, die tegen jou zegt dat je gefaald hebt en je dag verpest is. Je krijgt misschien een schuldgevoel en het voelt alsof je gefaald hebt.

 

Het alles of niets denken ontstaat op die manier. Eerst heel streng zijn voor jezelf en jezelf alles ontzeggen en vervolgens doorslaan als je dan een keer iets neemt. Door het schuldgevoel en het gevoel van falen wordt je weer streng voor jezelf en begint de cirkel opnieuw. Dat kan heel frustrerend en vervelend zijn! Helaas is dat de keerzijde van diëten en lijnen.

 

Natuurlijk is dat niet de enige keerzijde van diëten en lijnen. Het kan ook leiden tot een tekort aan voedingsstoffen en soms zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Daarnaast kan het leiden tot het jojo-effect. Diëten en lijnen zorgen niet voor een aanpassing in je leefstijl, maar het is een oplossing voor de korte termijn. Hierdoor is het resultaat vaak ook tijdelijk. Ook kan er, als je daar gevoelig voor bent en je een negatief zelfbeeld hebt, obsessief eetgedrag en zelfs een eetprobleem ontstaan.

 

Deze keerzijde is dus ook één van de redenen waarom ik geen voorstander ben van (streng) diëten en lijnen. Merk jij dat je vastloopt en ook last hebt van dit alles of niets denken? Blijf er dan niet langer mee lopen, maar neem contact op of meld je aan