Darmaandoening

Buikklachten, zoals diarree, obstipatie, buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen heel vervelend zijn. Het kan zelfs je kwaliteit van leven op een negatieve manier beïnvloeden!

 

Oorzaken buikklachten

Het vervelende van buikklachten is, dat het door veel verschillende dingen veroorzaakt kan worden. Het kan o.a. ontstaan door een intolerantie, allergie, stress, voedingsmiddelen, ontsteking etc. Een lactose intolerantie kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn en dit kan diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken na het drinken of eten van melk en melkproducten.

 

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het komt regelmatig voor dat er geen oorzaak gevonden wordt voor de buikklachten en dan wordt vaak de diagnose prikkelbare darm syndroom gesteld (PDS). PDS kenmerkt zich vaak door krampen in de buik ten hoogte van de navel, diarree/dunnere ontlasting afgewisseld met obstipatie (verstopping) en vermindering van de buikpijn na defecatie (ontlasting). Ik ben zelf ook bekend met PDS en weet hoe vervelend het kan zijn. 

 

Voeding en buikklachten

Aangezien er in de buik veel organen betrokken zijn bij de spijsvertering en opname van voedingsstoffen, spreekt het ook voor zich dat voeding een grote rol kan spelen bij zowel het ontstaan als het verminderen van klachten. Door (tijdelijk) de voeding aan te passen, kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen!

 

FODMAP -beperkte dieet

Het FODMAP-beperkte dieet kan goed helpen bij mensen met het prikkelbare darm syndroom en is één van de manieren waarop de voeding aangepast kan worden. FODMAP's zijn koolhydraten die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomen. FODMAP is een afkorting voor: 

F = Fermenteerbaar

O = Oligosachariden (o.a. in granen en groenten, zoals ui en bonen)

D = Disachariden (lactose in melk)

M = Monosachariden (o.a. in honing en sommige soorten fruit)

A = And

P = Polyolen (o.a. in groenten en zoetstoffen)

Normaal gesproken veroorzaken ze geen klachten, maar bij het prikkelbare darm syndroom kunnen ze (in grote hoeveelheden) leiden tot klachten. De FODMAP's worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen dan in de dikke darm terecht. In de dikke darm zitten van nature veel bacteriën en deze verteren de FODMAP's. Daarbij komt gas vrij die klachten, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid kan veroorzaken. In de dunne en dikke darm wordt dan ook meer vocht aangetrokken en dat kan leiden tot diarree en een verstoorde stoelgang. 

 

Bij het FODMAP-beperkte dieet wordt de voeding gedurende een aantal weken FODMAP-beperkt gemaakt, waardoor de klachten meestal verminderen. Daarnaast kan dit veel inzicht geven in welke producten wel en niet verdragen worden. Dat is namelijk vaak heel moeilijk. Een kleine hoeveelheid FODMAP's in de voeding wordt over het algemeen goed verdragen. Daarnaast verschilt het per persoon welke FODMAP's wel of geen klachten veroorzaken. 

 

Herken jij één of meerdere van bovengenoemde klachten of wil jij er graag meer over weten? Loop er dan niet langer mee door en neem gerust contact op met mij! Samen met jou ga ik dan kijken hoe jouw voedingspatroon nu is en op welke manier wij jouw klachten kunnen verminderen.