Intuitief Eten

In de afgelopen maanden heb ik een masterclass Intuïtief Eten gevolgd en ik vind het enorm inspirerend. Het sluit goed aan bij de visie en behandelwijze van mijn praktijk Peace N’ Food. Ik ben dus heel enthousiast, maar misschien heb jij nog geen idee wat Intuïtief Eten is. In deze blog vertel ik er dan ook graag meer over.

 

Intuïtief Eten is een evidence-based (beste bewijsmateriaal – o.a. wetenschappelijke onderzoeken) anti-dieet methode, die ontwikkeld is door twee Amerikaanse diëtisten. Het is een anti-deet methode, omdat het een benadering is waarin de focus niet ligt op moeten afvallen. Het is dus zeker niet weer een nieuw dieet. Het heeft juist een gewichtsneutrale benadering i.p.v. gewichtscentraal, wat helaas in onze maatschappij nog volop gaande is. Hoe vaak wordt er wel niet onterecht een link gelegd tussen gezondheid en BMI. Maar ook leven we helaas in een maatschappij waarin slank zijn nog steeds als 'beter' en 'gezonder' wordt gezien dan dik zijn. Dit is volledig onterecht en dat blijkt ook uit wetenschappelijke onderzoeken. Over de BMI heb ik ook een blog geschreven, waarin ik meer uitleg over waarom de BMI geen correcte bepaling/richtlijn is.

 

Intuïtief Eten is een tegenbeweging, die kan helpen bij het krijgen van een gezonde relatie met eten, zowel fysiek als mentaal. Het kan vooral helpen bij mensen die van het ene dieet in het andere overgaan, die veel diëten gevolgd hebben en/of mensen die een verstoorde relatie hebben met eten en met hun lichaam. Ook bij eetproblemen of eetstoornissen kan het goed toegepast worden. Maar vooral ook bij iedereen die klaar is met diëten/volgen van eetschema's, jojoën in gewicht en met het voeren van een continue strijd w.b. eten, lichaamsgewicht en het lichaam. 

 

Het gaat uit van 10 principes waarin je leert om weer in contact te komen met innerlijke signalen, zoals verzadiging, honger en voldoening (ook mentaal). Dit met als uiteindelijk doel om los te komen van voedingsschema's, eetregels en saboterende/negatieve gedachten over je lichaam en het eten. Hierdoor ga je hopelijk weer meer leren genieten van eten en kun je de smaak ervan weer meer leren waarderen. Respect voor je lichaam en zelfzorg, ongeacht je gewicht of lichaamsomvang staan centraal bij Intuïtief Eten. De focus ligt niet op het gewicht of op afvallen, maar op gedragsverandering. 

 

Als je nieuwsgierig bent geworden, zijn er verschillende podcasts die je kunt beluisteren over Intuitief Eten of lees bijvoorbeeld het (Nederlandstalige) boek Intuitief Eten van I'am Foodie.