Wapenen tegen de Anti-suiker maatschappij

Tegenwoordig wordt er veel nadruk gelegd op ‘gezonde voeding’ en met name suiker is vaak onderwerp van de dag. Al jaren staat op veel producten op de verpakking hoeveel calorieën erin zitten. Dat kan al heel moeilijk zijn als je een eetstoornis hebt. Hoe kun je bijvoorbeeld het tellen dan ooit loslaten? Tegenwoordig komt suiker daar ook nog bij. Het gaat nu niet meer alleen om de calorieën die in een product zitten, maar ook om de hoeveelheid suiker. Dan kan het allemaal wel heel lastig worden. Hoe ga je daar mee om als je een eetstoornis hebt? Hoe kun je dan toch blijven vechten tegen de eetstoornis?

 

De krachtige stem van de eetstoornis

Toen ik jaren geleden anorexia had, vond ik het ook heel moeilijk dat op alle verpakkingen voor mijn gevoel met koeienletters stond hoeveel calorieën er in het product zaten. Durfde ik na oneindig veel twijfelen in de supermarkt eindelijk voor een reep chocolade te kiezen, zag ik weer wat erin zat. Dat maakte mij dan weer angstig en ik ging weer twijfelen: ‘’Zal ik dit wel nemen? Ik kan beter iets kiezen waar minder in zit. Hier ga ik echt van aankomen. Dit is echt niet goed.’’ Dit was duidelijk mijn eetstoornis die hard aan het schreeuwen was. Gelukkig had ik ook een gezonde kant en die probeerde mij juist aan te moedigen om wel voor de chocoladereep te kiezen. Maar oh wat was het moeilijk om daar naar te luisteren. Die stem was namelijk minder sterk dan de stem van de eetstoornis en daar heb ik te vaak naar geluisterd.

 

Als mijn vriend meeging naar de supermarkt was het voor mij iets makkelijker om wel te kiezen voor iets wat ik echt lekker vond. Hij motiveerde mij dan op een positieve manier om het wel te doen. De angst was er dan zeker nog wel, maar deze was iets minder sterk. Ik hoefde er niet meer alleen over te beslissen en kon het even uit handen geven. Dat voelde eigenlijk ook heel fijn.

 

Twijfels en angsten over je eigen eetpatroon

Tegenwoordig wordt de hoeveelheid calorieën nog steeds weergegeven op verpakkingen, maar in een aantal supermarkten is daar nog iets bijgekomen: Suiker. Er hangen bijvoorbeeld kaartjes aan de schappen waarop staat hoeveel suiker er in het product zit. Overal om ons heen wordt veelal negatief gesproken over suiker. Je kan er bijna niet meer omheen. Natuurlijk is het voor sommige mensen goed dat ze zich bewuster worden van wat er onze voeding zit en wat voor effect dit kan hebben op je lichaam. Onze huidige maatschappij is daar erg op gericht. Maar als je een eetstoornis hebt, kan dit het allemaal nog moeilijker maken. Je kan erg gaan twijfelen over je eigen eetpatroon en een angst ontwikkelen voor suiker. Misschien durfde je eindelijk de stap te zetten om een keer gewone frisdrank te drinken i.p.v. de light variant. Dan kom je in de supermarkt en kun je toch weer aan het twijfelen gebracht worden. Allerlei gedachten kunnen dan weer door je hoofd gaan spoken, omdat je weer geconfronteerd wordt met de hoeveelheid suiker. Dat kan er toe leiden dat je toch weer kiest voor de light variant, terwijl je dat eigenlijk niet wilt!

 

Wapenen tegen de 'anti-suiker maatschappij'

Hoe kun je je dan wapenen tegen de ‘anti-suiker maatschappij als de angsten en gedachten zo sterk zijn? Helaas is dit niet eenvoudig op te lossen. Het zal heel veel moeite kosten om toch bij jezelf te blijven als het zo ‘verkeerd’ voelt en je om je heen ook hoort en leest dat suiker niet goed is. Wat wel kan helpen is om echt te kijken naar wat jij wilt. Wat wil jij bereiken? Wil jij de rest van je leven bezig blijven met jezelf alles ontzeggen, obsessief bezig zijn met eten of wil jij echt gaan leven? Wil je loskomen van alle angsten en negatieve gedachten rondom eten? Wil jij zelf weer gaan bepalen wat je eet en drinkt of wil je de eetstoornis dit steeds maar laten bepalen? Deze vragen heb ik ook steeds aan mezelf gesteld tijdens mijn eetstoornis en dat hielp. Wat mij ook geholpen heeft is om het eten te relativeren. Te veel suiker is niet goed, maar te veel eieren eten ook niet. Het gaat om variatie en het vinden van een balans in je eetpatroon. Alleen maar heel gezond willen eten is sowieso mentaal niet gezond. Het kan leiden tot obessief eetgedrag of een eetstoornis. Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, is het heel belangrijk om een balans te vinden en te houden in je eetpatroon.

 

In mijn werk als diëtist en ervaringsdeskundige in mijn praktijk Peace N’ Food vind ik het ook heel belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden tijdens de behandeling. Cliënten in kleine stappen weer vertrouwen laten krijgen in een goed en volwaardig eetpatroon dat niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal gezond is! 

 

Worstel jij hier mee en kun jij wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op of meld je aan