Eetgedrag veranderen

‘Ik wil echt heel graag 15 kg afvallen en mijn gezondheid verbeteren, maar die chocolade ‘s avonds voelt zo fijn. Het is lekker en geeft mij ontspanning. Dan voel ik me eindelijk rustig.’

 

‘Ik wil geen eetstoornis meer, want het beheerst mijn hele leven. Ik ben er helemaal klaar mee. Toch lukt het me niet om mijn eetlijst aan te houden. Ik ben zo bang om aan te komen. Dat wil ik echt niet!’

 

Bovenstaande zinnen laten zien hoe moeilijk het voor de meeste mensen is om hun eetgedrag te veranderen.

 

Het eetgedrag levert iets positiefs op 

Het eten of niet levert ze namelijk iets op. Het geeft een goed gevoel, zoals ontspanning of een gevoel van controle. Waarom zou je iets loslaten wat goed voelt? Herken jij dit?

 

Eetgedrag veranderen is hard werken

In de uitspraken lees je ook dat er ook een andere kant is, namelijk de wens om af te vallen, gezonder te worden en de wens geen eetstoornis meer te hebben. Je zou denken dat deze wensen, de positieve gevolgen, toch sterker moeten zijn dan de negatieve gevolgen? Helaas werkt dit in de praktijk niet altijd op die manier. Dat zie ik ook vaak bij mijn cliënten. Gedrag veranderen is heel moeilijk en dus zeker geen appeltje eitje. Dat heb ik zelf ondervonden toen ik ging herstellen van mijn eetstoornis. Dat ging met vallen en opstaan en was keihard werken.

 

Inzicht in het eetgedrag

Als je iets wilt veranderen, dan is het allereerst belangrijk dat je inzicht krijgt in de reden(en) waarom je vasthoudt aan je huidige eetgdrag. Wat zijn de aanleidingen en situaties die het uitlokken? Ervaar je stress op je werk? Gebruik je bijvoorbeeld (niet) eten om verdriet weg te maken? Dan kun je gaan kijken wat de positieve- en negatieve gevolgen zijn van je huidige eetgedrag. Dus wat kost het je en wat levert het je op? Ik heb tijdens mijn eigen behandeling ook regelmatig een voor- en nadelenbalans gemaakt en schema’s gemaakt waarin ik mijn gedrag en bijbehorende gedachten moest onderzoeken. Op die manier kreeg ik meer inzicht in mijn gedachten en gedrag en kon ik daarmee aan de slag. Dat heeft mij o.a. geholpen om uit de eetstoornis te kunnen klimmen.

 

Bevrijding

 

Cognitieve gedragstherapie

Bovenstaande oefeningen zijn een onderdeel van Cognitieve Gedragstherapie. Op dit moment ben ik bijna klaar met een bijscholing Cognitieve Gedragstherapie. Ik heb al veel handvatten meegekregen die zeker goed van pas zullen komen tijdens de behandeling.

 

Ben jij ook helemaal klaar met je huidige eetgedrag, maar kun jij wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op of maak online een afspraak.